Bedrijfsplan

Bedrijfsplan Rabobank

Heb je voor het opzetten van je bedrijf kapitaal nodig? Banken zoals Rabobank, ING of ABN zullen vragen naar het bedrijsplan. Misschien heb je al een bedrijfsplan liggen en wil je alleen toetsen of de informatie volledig genoeg is. Of je moet speciaal voor de financieringsaanvraag een bedrijfsplan schrijven. Waar moet je rekening mee houden als je een bedrijfsplan schrijft voor een bank.

Bedrijfsplan voor een bank

Als je financiering nodig hebt, moet je de bank zien te overtuigen van jouw ideeen. De bank moet vertrouwen krijgen in je plannen en jouw terugbetalingscapaciteit voordat ze je geld lenen. Hoe overtuig je een bank? Schrijf een degelijk en goed onderbouwt bedrijsplan.

Waar moet het bedrijfsplan aan voldoen

Banken kijken naar verschillende zaken. Allereerst zijn ze benieuwd naar je plannen. Wat wil je gaan doen en waarom wordt het een succes? Betrej de markt en de concurrentie in je verhaal. Waarom kun je iets beter dan een ander of waarom zie je juist nu die kans? Vervolgens beantwoord je de vraag waarom jij voor deze klus de juiste persoon bent. Heb je ervaring of specifieke kennis? Waar ben je goed in en waarbij kun je wellicht wat hulp gebruiken? Door dit laatste punt te beschrijven, maak je jouw bedrijfsplan realistisch. Hou het echter wel positief. De bank moet immers vertrouwen krijgen! Neem daarna uitgebreid de tijd om het financiele plaatje kloppend te maken met een investeringbegroting, financieringbegroting, exploitatie prognose en geef je kosten in prive weer als je puur van de exploitatie van het bedrijf afhankelijk bent. Als de bank hebt overtuigd van je plannen is het ook nog zaak om de zekerheden door te nemen. Stel dat het toch niet goed gaat. Hoe kan de bank haar lening dan terugkrijgen? Solvabiliteit en dekkingsgraad zijn nu eenmaal belangrijke termen voor een bank. Bekijk ook de tips voor het schrijven van een bedrijfsplan bij voorbeeld bedrijfsplan.