Bedrijfsplan

Bedrijfsplan Eenmanszaak

Een eenmanszaak is vrij eenvoudig op te richten. Je kiest een handelsnaam en controleert of niemand anders deze naam reeds in gebruik heeft en na inschrijving bij de Kamer van Koophandel kun je aan de slag. Documenteer alles vanaf het begin af aan goed. Ook als eenmanszaak ben je verplicht om een administratie bij te houden en in veel gevallen zul je omzetbelastig (btw) moeten afdragen. Daarnaast is het belangrijk om te weten is dat je als prive persoon verantwoordelijk bent voor alles wat verband houdt met de eenmanszaak. Stel dat de zaken wat minder gaan dan verwacht en het bedrijf kan de rekeningen niet meer betalen. Dan bent u prive aansprakelijk.

Wat moet er in het bedrijfsplan

Allereerst moet er natuurlijk in wat je plannen zijn. Wat wil je beginnen? Waarom denk je dat je plan een succes wordt en wat heb je nodig om je plan uit te voeren? Dus bijvoorbeeld: een kapsalon. Iedereen moet af en toe naar de kapper. Dat is een goede reden om een kapsalon te beginnen. Wat doet de concurrentie? De enige kapper in het dorp heeft het enorm druk. Klanten klagen dat ze niet zonder afspraak terecht kunnen. Bovendien is de kapsalon erg duur. Dus wat is zijn jouw plannen? In het bedrijfsplan kun je bijvoorbeeld uitwerken dat klanten bij jouw kapsalon zonder afspraak terecht kunnen. Bovendien ga je net onder de prijs van de andere kapsalon zitten. Waar ga je de kapsalon vestigen? Je hebt een pand op een top locatie gevonden om te huren. Vervolgens komen de financien aan bod. De verhuurder wil 3 maanden huur vooruit betaald hebben en je moet de kapsalon inrichten. Zet alle kosten op een rij en geef ook duidelijk aan wat je zelf kunt betalen of al hebt betaald. Een bank zal eerder geneigd zijn je geld te lenen als je zelf ook bereid bent te investeren. Probeer voor de rest zo flexibel mogelijk te blijven. Door een pand te huren ipv te kopen blijf je flexibel en beperk je de kosten. Mocht het erg goed gaan, kun je altijd nog investeren in onroerendgoed. Als de kapsalon straks draait wat zijn dan je kosten? Hoeveel mensen moet je hiervoor knippen? Is dat realistisch? Als je straks in je eentje 100 mensen op een dag moet knippen om uit de kosten te zijn dan weet je nu al dat je plan geen kans van slagen heeft. Reken alles dus vooraf goed door! Dat doet een bank ook.

Ingredienten bedrijfsplan

Kort door de bocht zijn er 5 onderdelen die in elk geval terug moeten komen in het bedrijfsplan.

MDe M staat voor Markt. Hoe ziet de markt eruit? Gaat het economisch goed in de sector? Beschrijf de markt en de kansen die je voor je eigen bedrijfsplan ziet.
ODe O staat voor ondernemer. Beschrijf wie je bent, wat je opleiding is, waar je hebt gewerkt en hoe je op het idee voor je bedrijfsplan bent gekomen. Een bank of andere geldschieter moet een idee krijgen van jouw capaciteiten als ondernemer.
RDe R staat voor Resultaat. Dit stuk gaat over de financiele haalbaarheid van je bedrijfsplan. Neem een duidelijke prognose op in je bedrijfsplan. Hoeveel omzet verwacht je? Wat zijn de kosten? Kan een eventuele lening terugbetaald worden? En blijft er onderaan de streep voldoende over om van te leven?
SDe S staat voor solvabiliteit. Daar heb je als ondernemer niet zo heel veel mee te maken, maar geldschieter hechten hier vaak veel waarde aan. Solvabiliteit zegt iets over de terugbetaal capaciteit van je onderneming. Het eigen vermogen vs. vreemd vermogen. Als een bedrijf meer vreemd vermogen (dus van bijvoorbeeld een bank) op zijn balans heeft staan dan eigen vermogen (waarde van inventaris, liquiditeit en resultaat uit het verleden) is de kans groot dat de geldschieter naar zijn geld kan fluiten als het misgaat. Bij de opstart van een onderneming is de solvabiliteit vaak laag. Geef in je bedrijfsplan niet alleen een prognose weer voor komend jaar, maar voor meerdere jaren. En zoals al eerder gezegd, laat zien wat je zelf aan middelen in het bedrijf stopt. Op die manier kan de solvabiliteit worden berekend en krijgt een geldschieter inzicht en hopelijk vertrouwen.
EDe E staat voor Exit. Stel dat het misgaat kan de geldschieter zijn geld dan terug krijgen? Als je een eenmanszaak hebt, ben je prive aansprakelijk. Heb je in prive een mooie spaarrekenig of overwaarde op je woonhuis dan kan daar bij problemen een beroep op worden gedaan. Hou hier rekening mee!