Bedrijfsplan

Bedrijfsplan schrijven

Hoe schrijf ik een bedrijfsplan? De vraag is voor wie je een bedrijfsplan schrijft? Schrijf je een bedrijfsplan voor jezelf om alle ideeen en plannen die je in je hoofd hebt op papier te zetten en verder uit te werken? Of moet je een bedrijfsplan schrijven omdat je bijvoorbeeld financiering nodig hebt en de bank of andere geldverstrekker het bedrijfsplan in wil zien...?

Hoe schrijf ik een bedrijfsplan

In principe maakt het niet uit voor wie je een bedrijfsplan schrijft. Het komt er op neer dat je in het bedrijfsplan je ideeen concretiseert. Wat zijn je ideeen en hoe wil je het vorm gaan geven. Beschrijf ook hoe je op het idee bent gekomen. Zie je bijvoorbeeld een gat in de markt of denk je dat je iets beter kunt dan de concurrentie. Betrek de marktomstandigheden in je verhaal. Hoe doet de branche het op het moment en welke kansen en bedreigingen zie je voor je eigen plan. Schrijf je een bedrijfspan voor jezelf dat kun je het stuk over de ondernemer achterwege laten. Schrijf je een bedrijfsplan voor een geldvertrekker dan wil je iemand overtuigen van je goede idee en is het slim om een stuk aan je eigen capaciteiten als ondernemer te wijden. Heb je ervaring in de branche en wat zijn je opleidingen. Welke eigenschappen komen je goed van pas en waar heb je misschien hulp bij nodig. Vervolgens moet je ruim aandacht schenken aan het concretiseren van het financiele plaatje. Dit is zowel voor je egen inzicht als voor een eventuele geldschieter van belang. Klopt alles, wat is je investeringsbehoefte, hoe financier je de opstart, wat verwacht aan omzet en wat zijn de kosten. Kun je ervan leven en wat is je doelstelling.

Voorbeeld bedrijfsplan

Bij het schrijven van een bedrijfsplan komt best wat kijken. Aan de hand van een aantal punten en vragen hopen we je een goede indruk te geven van de inhoud van een bedrijfsplan. Deze punten kun je vinden bij Voorbeeld bedrijfsplan.